Glögg
Glögg - den värmande drycken som är lika mycket en del av den skandinaviska julen som doften av granbarr och ljudet av stämningsfulla julsånger. Denna härliga brygd har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, och dess traditioner är djupt rotade i nordisk vinterkultur.
Glögg är en essens av nordisk jul, med rötter i medeltidens Europa där kryddat vin, kallat "hippocras", ansågs ha läkande egenskaper. I Sverige började glögg som vi känner den idag att populariseras på 1600-talet, där aristokratin njöt av vin förstärkt med sprit och kryddor som kanel och kardemumma. Med 1800-talet blev glögg en folklig tradition, särskilt i advent, där även mindre bemedlade kunde njuta av drycken genom billigare baser som svagdricka.
I dag är glögg ett måste under vinten - en sött kryddad dryck som delas i gemenskap, ofta ackompanjerad av pepparkakor. Dess varierande recept med alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ inkluderar alla i firandet. Glögg har gått från lyxvara till en hjärtlig tradition som lyser upp den mörka vintern och värmer både kropp och själ.
Ordet Glögg kommer från tillverkningsmetoden där man "glödgade" vinet, något som nämns första gången redan 1609. Det innebar att man dränkte en sockertopp i sprit (exempelvis konjak) och antände den så sockret smälte och droppade ned i vinet som man höll under. Vill du lära dig mer om glöggens historia rekommenderar vi dennna artikel hos "folk och folk".
till i din varukorg.